KNOV Winkelmandje (0) Menu

​IGZ positief over aanpak adviezen ‘Een goed begin’ door VSV’s

18 maart 2016

In 2015 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een landelijk vervolgonderzoek gehouden onder Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) over de geboortezorg en aanpak uit het rapport ‘Een goed begin’. 

De Inspectie concludeert dat VSV’s in het land een groot aantal adviezen uit het rapport met veel inzet hebben opgepakt. De inspectie sluit met dit rapport het thematoezicht op de zorg rond de geboorte af.

Samenwerking VSV's goed van de grond

In bijgaand rapport is te lezen dat de samenwerking tussen de verloskundigen, gynaecologen en andere beroepsgroepen binnen de gezondheidszorg goed van de grond komt in de VSV’s. De plannen voor een gezamenlijk beleid voor zwangeren in een achterstandssituatie moeten echter in veel VSV’s nog definitief worden ingevoerd. Hierbij is blijvend aandacht nodig voor het onderkennen van de behoefte aan extra zorg. En voor het ontwikkelen en gebruiken van instrumenten om deze extra zorg te kunnen bieden. Zo is er blijvend aandacht nodig voor het onderkennen van de behoefte aan extra zorg, laaggeletterdheid en hulp bij stoppen met roken. VSV’s kunnen hierbij gebruik maken van de toolkit laaggeletterdheid voor huisartsen of de recente campagne ‘Rookvrij opgroeien start in de buik’.

De inspectie constateert ook dat de beroepsgroepen betrokken bij de zorg rond de geboorte hun verantwoordelijkheid nemen en beleid ontwikkelen om zorgverleners hierbij handvatten te bieden zoals het project Regionale aanpak zorg aan kwetsbare zwangeren en het plan Preventie van het CPZ.

De inspectie sluit met dit rapport het thematoezicht op de zorg rond de geboorte af. In 2011 startte de inspectie een themaonderzoek geboortezorg met een reeks toezichtactiviteiten naar aanleiding van de publicatie van ’Een goed begin’. 

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur