KNOV Winkelmandje (0) Menu

Geen bezwaar meer tegen vrijgevestigde verloskundigen op Curaçao

30 november 2017

De Inspectie van Volksgezondheid van Curaçao schrijft in een persbericht dat zij geen bezwaar meer heeft tegen het toelaten van vrijgevestigde verloskundigen in een zorginstelling op Curaçao.

De zorginstelling- genaamd Advent - spande vrijdag 24 november een kort geding aan tegen de Inspectie, omdat verloskundigen in zorginstelling Advent geen bevallingen meer zouden mogen doen.

Keuzevrijheid voor plaats van bevallen is een mensenrecht.

De vrijgevestigde verloskundigen op Curaçao dreigden te verdwijnen, nadat zij geweigerd waren in meerdere gezondheidsinstellingen en ook de verzekering hen niet meer wilde uitbetalen. Een zeer onwenselijke situatie aangezien de zwangere vrouw haar keuzevrijheid zo ontnomen werd.

Verloskundige Agnes Cobelens – werkzaam op Curaçao- zegt dat de situatie voor enorm veel stress onder verloskundigen heeft gezorgd, maar dat zij zijn blijven vechten voor de keuzevrijheid van hun cliënten. De KNOV heeft het Hof van Justitie middels een brief laten weten dat verloskundigen een bij wet beschermde medische beroepsgroep is en de keuzevrijheid voor de plaats van bevallen een universeel mensenrecht.

De officiële uitspraak van de rechter over deze zaak vindt vrijdag 1 december plaats.

Achtergrondinformatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid