KNOV Winkelmandje (0) Menu

Eerste promotie op data Deliver Studie

25 september 2014

Vrijdag 26 september promoveert Monique Pereboom, onderzoeker van de afdeling Midwifery Science, op de Deliver Studie. Dit is het eerste promotieonderzoek gebaseerd op data uit de Deliver Studie. De studie is het eerste landelijke onderzoek naar de organisatie en de kwaliteit van de verloskundige zorg, vanuit het perspectief van zwangere vrouwen en verloskundigenpraktijken.

De Deliver Studie is het eerste landelijke onderzoek naar de organisatie en de kwaliteit van de verloskundige zorg, vanuit het perspectief van zwangere vrouwen en verloskundigenpraktijken. Uit de studie zijn waardevolle data gekomen die gebruikt worden voor tien promotieonderzoeken. Onderzoekers van de afdeling Midwifery Science van het EMGO+ instituut VUmc gebruiken de data voor studies naar onderwerpen als de infectieziekten tijdens de zwangerschap, beleving van pijn, prenatale screening en leefstijl.

Eerste promotieonderzoek met Deliver-data klaar

Monique Pereboom, onderzoeker van de afdeling Midwifery Science van het EMGO+ instituut VUmc, verdedigt vrijdag 26 september haar dissertatie 'The role of clients, midwives and health policy in preventing infectious diseases during pregnancy' in Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de rol van verloskundigen in de voorlichting over infecties.

Meer voorlichting door verloskundigen over infecties nodig

Pereboom concludeert in haar onderzoek dat voorlichting van verloskundigen aan zwangeren gericht op het voorkomen van infecties, op dit moment maar voor een deel effectief is. Zwangere vrouwen vermijden wel risicogedrag om toxoplasmose en listeriose te voorkomen, maar dit geldt niet voor cytomegalovirus. Ook schiet de risicoselectie om zwangere vrouwen met een chlamydia infectie op te sporen vaak tekort.

Deliver Studie

Deliver is een studie naar de kwaliteit, organisatie en toegankelijkheid van de eerstelijns verloskundige zorg in Nederland. Het doel van de studie is het inventariseren en beschrijven van de actuele situatie op het gebied van de verloskundige zorgvraag en –verlening. De resultaten van deze studie kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaliseren van de verloskundige zorg in Nederland en de spilfunctie van de verloskundige hierin. 

Lees meer over de Deliver Studie van de AVAG-vakgroep Midwifery Science bij het VUmc.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur