KNOV Winkelmandje (0) Menu

Een keizersnede kan vaker worden voorkomen door uitwendige versie

04 september 2014

Of een vrouw een uitwendige versie krijgt, verschilt per regio, blijkt uit onderzoek van verloskundige Ageeth Rosman en gynaecoloog Floortje Vlemmix. Zij zijn 4 en 5 september gepromoveerd op hun onderzoek naar het belang van uitwendige versie bij stuitligging.

Uitwendige versie

De onderzoekers zagen dat gemiddeld driekwart van de vrouwen wordt behandeld en in sommige regio's er nauwelijks een uitwendige versie wordt uitgevoerd (acht procent). Dit heeft meerdere redenen: verloskundigen die de extra opleiding hebben gedaan om de behandeling uit te voeren, zitten niet in heel Nederland. Sommigen bieden de versie niet aan of krijgen de zwangere vrouw niet overtuigd van de voordelen. 

'Goed uitleggen kost tijd en geld', zegt Rosman. 'Sommige vrouwen hebben van tevoren al bedacht dat ze liever een keizersnede willen. Een stuitligging lijkt dan een goede reden. Dat is zonde, want een uitwendige versie is eenvoudig uit te voeren en slaagt in 40 tot 50 procent van de gevallen. Daarbij betekent een kind in stuitligging veelal een keizersnede, wat weer nadelen met zich meebrengt."

Verminderen stuitliggingen

In Nederland zijn er per jaar 6.000 stuitliggingen na 36 weken zwangerschap. Door vrouwen goed te informeren en zorgverleners te trainen, is er veel winst te behalen. Het aantal stuitliggingen bij de geboorte kan dan verminderen van 4.800 naar 4.500 per jaar.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur