KNOV Winkelmandje (0) Menu

CenteringPregnancy viert 5-jarig bestaan in Nederland

18 mei 2017

Op 20 mei viert een aantal verloskundigenpraktijken het 5-jarig bestaan van CenteringPregnancy (CP) in Nederland. Deze zeer succesvolle vorm van verloskundige groepszorg- overgewaaid uit de VS- toont betere zwangerschapsuitkomsten voor moeder en kind en betere ervaringen onder zwangeren en zorgverleners.

Om de positieve ervaringen te delen, vieren verloskundigenpraktijken in Sneek, Wageningen en Amersfoort feest. Natuurlijk samen met de jonge ouders die deze groepsvoorlichting hebben gevolgd. Want daar gaat het bij CP om: een uitstekende samenwerking tussen zorgverleners om zo de zwangere en haar partner echt centraal zetten.

CenteringPregnancy

TNO heeft de methodiek van CenteringPregnancy vanuit de VS overgenomen en samen met de KNOV verder ontwikkeld voor de geboortezorg in Nederland. Bij CP vormen zwangere vrouwen een groep met vrouwen die ongeveer in dezelfde periode zijn uitgerekend. De bijeenkomsten vervangen de 1 op 1 afspraken die de zwangere anders met een verloskundige zou hebben. De bijeenkomsten worden geleid door de verloskundige samen met een andere zorgverlener, zoals een kraamverzorgende. De zwangere heeft aan het begin van elke bijeenkomst individueel contact met de verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van de zwangerschap.

In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor zwangeren (en hun partner) over de zwangerschap en de baby. Cliënten en zorgverleners bundelen hun kennis, ervaringen en kracht. En dat betekent dat er veel meer tijd is voor alles wat zwangeren en hun partners bezig houdt. Zij kunnen tijdens de bijeenkomsten vragen stellen, ervaringen delen en natuurlijk gebruikmaken van alle informatie en medische zorg die de verloskundige biedt.

Op 17 november 2017 is het Congres CenteringPregnancy & CenteringParenting

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Lees ook:

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid