KNOV Winkelmandje (0) Menu

Ballonkatheter even effectief voor inleiden als hormoongel

03 november 2011

Een oude techniek waarbij een ballonkatheter in de baarmoedermond wordt opgeblazen, blijkt even effectief om een bevalling in te leiden als het aanbrengen van een hormoongel. Bovendien zijn er minder bijwerkingen. Dat blijkt uit de resultaten van het PROBAAT-onderzoek, uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In Nederland worden jaarlijks ongeveer 51.000 vrouwen ingeleid. Welke methode een Nederlandse vrouw krijgt aangeboden, is afhankelijk van het lokale protocol in het ziekenhuis.

In Nederland worden verschillende methoden gebruikt voor het rijpen van de baarmoedermond. De meest gebruikte methode is het aanbrengen van de hormoongel Prostaglandines waardoor de rijping van de baarmoedermond versnelt. Een andere veelvuldig gebruikte methode is het inbrengen van een ballonkatheter in de baarmoedermond. De werking van de ballonkatheter is tweeledig. Enerzijds zorgt de ballon voor het vrijkomen van natuurlijke stoffen die de rijping van de baarmoedermond versnellen. Anderzijds geeft de ballon druk, waardoor er ontsluiting komt. Uiteindelijk werden in beide groepen evenveel bevallingen zonder keizersnede voltooid. Wel duurde de bevalling bij de ballonkathetergroep iets langer.

Minder bijwerkingen met ballon
Beide methoden zijn effectief, maar voor dit onderzoek was niet precies bekend welke het beste is. In de Nederlandse richtlijn werd tot nu toe prostaglandines aangeraden als eerste keus, maar uit recent onderzoek lijkt de methode met de ballonkatheter mogelijk effectiever te zijn.

De ballon resulteerde minder vaak in hyperstimulatie dan de gel. Daardoor kwam de baby minder vaak in nood en hoefden er minder kunstverlossingen te worden verricht. Bovendien belandden minder kinderen op de Neonatologie-afdeling. Ook de moeders waren beter af: zij verloren minder bloed na de bevalling.

Angst voor infecties
De ballonkatheter wordt vaak afgeraden uit angst voor infecties, maar uit het PROBAAT-onderzoek blijkt dat daar geen reden toe is. Het aantal infecties was in beide groepen namelijk gelijk. Hormoongels werden in de jaren negentig geïntroduceerd, zonder dat goed vergelijkend onderzoek verricht was. Volgens gynaecoloog dr. Kitty Bloemenkamp van het LUMC en onderzoeker van de Brobaat-studie moet de praktijk wellicht worden aangepast nu blijkt dat de prostaglandines meer bijwerkingen geeft. De ballonkatheter is overigens goedkoper dan hormoongels.

PROBAAT staat voor: Prostaglandin or Balloon for induction of labour at term

Het PROBAAT-artikel is gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet: Jozwiak et al., The Lancet, 2011.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur