KNOV Winkelmandje (0) Menu

Alternatief product voor de hepatitis B vaccinatie pasgeborenen

26 september 2016

Eerder dit jaar heeft het RIVM gemeld dat er in Nederland een tijdelijk tekort is voor een aantal plasmaproducten van Sanquin PlasmaProducts (SPP). De beschikbaarheid van de Quin-producten is beperkt vanaf begin 2016 door problemen in het productieproces.

Binnenkort is er een tekort aan HepBQuin 150IE. Dit product wordt in Nederland gebruikt als post-expositie profylaxe ter preventie van hepatitis B bij pasgeboren van moeders die draagster zijn van het hepatitis B virus. Dit product wordt meteen na de geboorte of zo snel mogelijk (<2 uur) toegediend

Hepatitis B Immunoglobulin: gelijkwaardig alternatief

Omdat er in Nederland geen vervangend product is, heeft SPP - in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) - ervoor gezorgd dat er een gelijkwaardig alternatief beschikbaar is afkomstig uit Engeland. Het betreft Hepatitis B Immunoglobulin van Bio Products Laboratory (BPL). Omdat dit product niet in Nederland is geregistreerd, is het product alleen beschikbaar op artsenverklaring. Het product wordt echter in flacons van 200 IE geleverd in plaats van de gebruikelijke 150 IE voor HepBQuin van SPP. In overleg met professionals luidt het advies om bij pasgeborenen de gehele 200 IE flacon toe te dienen, er is geen risico op overdosering.

Meer informatie

SPP stelt het product op aanvraag van de apotheker beschikbaar indien vergezeld van een ingevulde artsenverklaring én recept. Ook verloskundigen kunnen deze artsenverklaringen ondertekenen.
Een Nederlandse bijsluiter wordt geleverd bij het product.

Voor meer informatie:

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid