KNOV Winkelmandje (0) Menu

Abortuspil via huisarts

02 februari 2017

De Ministerraad is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid om huisartsen de abortuspil te laten voorschrijven. Het wetsvoorstel wordt binnenkort naar de Kamer gestuurd, waarna de Wet afbreking zwangerschap (Waz) wordt aangepast.

Huisartsen krijgen na het wetsvoorstel toestemming om de 'abortuspil' voor te schrijven in de vroege zwangerschap. In de Wet afbreking zwangerschap (Waz) wordt een op de huisarts toegespitste vergunning opgenomen. Huisartsen die meedoen, krijgen specifieke scholing en moeten duidelijke samenwerkingsafspraken hebben met klinieken of ziekenhuizen. Ook moeten zij verantwoording afleggen.

Minister Schippers van Volksgezondheid hoopt hiermee de drempel voor hulp bij ongewenste zwangerschappen lager te maken als vrouwen in een vertrouwde omgeving terechtkunnen en niet zijn aangewezen op een abortuskliniek of ziekenhuis. De huisarts speelt een belangrijke rol in de anticonceptiezorg en daarmee in het voorkomen van ongewenste zwangerschap en in de nazorg na een abortus. Ook ter voorkoming van herhaalde abortus.

Update

02-02: De Raad van State heeft, in zijn adviseursrol, de voorgenomen wetswijziging bekritiseerd. De adviesraad ziet onvoldoende reden om de huidige abortuspraktijk te wijzigen.

08-02: Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) stelt dat er niet lichtvaardig aan de abortuswet getornd moet worden. De beroepsvereniging heeft geen principiële bezwaren, maar vindt dat eerst degelijk onderzocht zou moeten worden of vrouwen hier wel behoefte aan hebben.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid