KNOV Winkelmandje (0) Menu

€75 miljoen beschikbaar voor substitutie

13 juli 2017

Eerstelijnszorgverleners en organisaties, medisch specialisten, ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, de NZa en het ministerie van VWS hebben voor 2018 een nieuwe, gezamenlijke aanpak ontwikkeld. Voortaan worden vooraf middelen beschikbaar gesteld voor substitutie. Het gaat om €75 miljoen. Het geld is beschikbaar wanneer zorgaanbieders een initiatief hebben waarin ziekenhuiszorg wordt verplaatst en zij hierover een afspraak hebben met een zorgverzekeraar.

Snel aan de slag

Wij willen verloskundigen in de eerste en tweede lijn oproepen om zo snel mogelijk met elkaar en de zorgverzekeraar in gesprek te gaan om initiatieven te ontwikkelen.

Als het totaal van de substitutieafspraken onder de €75 miljoen blijft, blijven de resterende middelen in het budgettair kader van de tweede lijn. Om zicht te krijgen op het totaal van de substitutie-afspraken in 2018, haalt de NZa eind november 2017 op voor welk bedrag er aan afspraken is gemaakt. Snelheid is dus geboden met het ontwikkelen van substitutie-initiatieven die in 2018 gaan lopen. Door de zorgverzekeraars vanaf het begin te betrekken, kunnen de afspraken in de driehoek (eerste lijn, tweede lijn, zorgverzekeraar) vastgelegd worden.

Taakgroep voor vragen

Er is een taakgroep substitutie ingesteld die zich richt op het bijdragen aan de ondersteuning van de regionale en lokale praktijk.

In de komende periode deelt de taakgroep instrumenten die helpen bij het maken van substitutie-afspraken. Als u vragen heeft of voorbeelden wilt zien kunt u terecht op de website zorgopdejuisteplek.nl

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid